Protein
Proteinet behövs för att bygga upp muskler och andra vävnader, proteiner kan inte lagras. I proteinet finns enzymer som möjliggör kemiska processer i kroppen och som hjälper till att smälta den maten vi äter. De röda blodkropparna är till största delen uppbyggda av protein och behövs för syretransporten i blodet. Vårt immunförsvar, de vita blodkropparna, behöver aminosyror som finns i protein. Detta näringsämne finns i nästan all mat, men är rikligast i kött, fisk, fågel, mjölk, ägg, bönor, linser och olika sädesslag.
Kolhydrater
Det finns olika typer av kolhydrater, snabba, medelsnabba och långsamma, detta beror på hur lång förbränningstid de har. Till de snabba kolhydraterna räknas t.ex. vitt bröd, socker, cornflakes, läsk och frukt. Att kolhydraterna är snabba betyder inte att de är onyttiga, även om de mesta onyttiga sakerna innehåller snabba kolhydrater, snabba kolhydrater kan man tänka som snabb energi. Exempel på medelsnabba kolhydrater är ris, en del frukter och mörkt bröd. Potatis ligger någonstans mellan snabba och medelsnabba. Till sist långsamma kolhydrater där t.ex. pasta och linser platsar. Kolhydraternas främsta uppgift är att ge oss energi och fungerar väldigt bra om man ska arbeta med musklerna under en kortare tid, ca 1-2 timmar. Får kroppen överskott av kolhydrater kan detta omvandlas till fett.
Fett
Fett innehåller dubbelt så mycket energi som kolhydrater och behövs om man ska arbeta hårt under en längre tid. Fett används ungefär som en energireserv och lagras i fettväven. Fettväven är även värmeisolerande och ger skydd åt inre organ. Fett behövs även för att ta upp viktiga fettlösliga vitaminer (A, D, E och K)
Enligt livsmedelsverket ska man äta omättat fett som finns i margarin, olja och flytande margarin och att för mycket mättat fett som finns i smör, Bregott, grädde och mjölk är dåligt. Läser man däremot beskrivningen av boken "fett och kolesterol är hälsosamt" som baseras på en nyare studie, så sägs det att kolesterol inte är ett dödligt gift, som man tidigare trott, utan faktiskt är en molekyl som behövs för att våra celler ska fungera normalt. Högt kolesterol skyddar även mot infektionssjukdomar. Levern producerar ungefär fyra gånger mer kolesterol än vad man äter, detta ökar om kolesterolet är för lågt och minskar när det blir för högt. Jag kommer att skriva mer om fett när jag fått tag på boken och kan dyka djupare i det.
Vitaminer
Det finns 13 stycken vitaminer som är livsnödvändiga, var av 4 är fettlösliga och 9 är vattenlösliga.
fettlösliga vitaminer - A, D, E, K
Vattenlösliga vitaminer - C, B1, B2, B6, Biotin, B12, Folat, Niacin, Patotensyra
mer om vitaminer kommer snart.
Mineraler
- Fluor - Tar bort karies och stabiliserar benvävnaden. Finns i fisk, knäckebröd och havregryn. finns även i dricksvatten med varierad mängd.
- Koppar - Brist leder till anemi och störd benbildning hos barn och störd hjärtfunktion hos vuxna. Finns i t.ex. nötlever, skaldjur, fisk och ärtor
- Selen - Bra för immunförsvaret. Finns i kött, fisk och olika mjölkprodukter
- Mangan - Deltar i omsättningen av kolhydrater. Finns i t.ex. ris och havregryn.
- Jod - Jod ingår i sköldkörtelhormonet. Finns i mjölk, ost, ägg och algprodukter, men den viktigaste källan är salt med jod. Molybden - Finns i sojamjöl, ris och vetegroddar.
- Krom - Deltar i kroppens omsättning av glukos. Finns i t.ex. musslor och tonfisk
- Fosfor - Behövs för bildning av ben och tänder, men även för syrabalansen och energiproduktionen. Finns i olika mjölkprodukter, kött, fågel, ägg och matbröd.
- Kalium - Behövs för vatten och syrabalansen, nervfunktionen, musklernas normala funktion, reglering av blodtrycket och normal njurfunktion. Finns i t.ex. olika mjölkprodukter.
- Kalcium - Behövs för bildning av ben och tänder. Behövs också för blodkoagulering och nervernas funktion. Finns i olika mjölkprodukter.
- Natrium - Behövs för vatten- och syrabalansen och nervernas funktion. finns i t.ex. kött, fågel, matbröd, fisk och potatis.
- Järn - Är ett av våra viktigaste mineralämnen och behövs för transport av syre i blodet. Finns i t.ex. gröna grönsaker, kött, fågel, inälvsmat och blodmat.
- Magnesium - Nödvändigt för kroppens proteinsyntes och kalciumomsättning. Finns i t.ex. kött, fågel, fisk, ägg, potatis och olika mjölkprodukter.
- Zink - Brist på zink leder till störd utveckling och tillväxthämningar hos barn och hos vuxna leder det till hudförändringar, försämrad sårläkning och dålig aptit. Finns i olika mjölkprodukter, matbröd, korv och potatis.
Vatten
Vatten behövs för kroppens alla funktioner och återfuktar kroppen. Det finns i alla celler och transporterar näring till dem och avfall från cellerna. Utan vatten klarar sig människan inte mer än en vecka.
Källor:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14545&epslanguage=SV, Livsmedelsverket, Mat och näring, 2008-11-04, 2008-12-02
Ravnskov Uffe, Fett och kolesterol är hälsosamt! Om gamla och nya kolesterolmyter, Sundbyberg, Pagina Förlags AB/Optimal Förlag, 2008
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=13818&epslanguage=SV, Livsmedelsverket, Mat och näring, 2008-12-01, 2008-12-02
Holmberg Johan, Naturvetenskapslärare, 2008-12-01
http://www.halsomalet.se/templates/Page.aspx?id=190 , Stockholms Läns Landsting, Hälsomålet, (finns inget uppdateringsdatum), 2008-12-02
Paulún Fredrik, Effektiv näringslära, Vasa Finland, Effektiv produktion AB, 1997
Larsson Hans, Bergström Per, Möt A-kursen Idrott och hälsa, Danmark, Studentlitteratur AB, 2004
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar